Blij om deel te mogen nemen aan WK judo

Komend weekend gaan in Hongarije de wereldkampioenschappen judo van start. Ik ben erbij en daar ben ik erg blij om en trots op. Aanvankelijk mocht ik ‘alleen’ deelnemen aan de teamwedstrijd op de afsluitende dag, zondag 13 juni, maar door de afmelding van Kim doe ik nu ook individueel mee. Ik was echt super blij toen ik te horen kreeg dat ik naast de teams, ook individueel mee mag doen aan het WK. Dit is natuurlijk bijna het grootste toernooi dat er is, dus het is mega vet dat ik daar mag gaan judoën.

Het zal een bijzonder toernooi worden. Omdat het het WK is natuurlijk, maar ook qua beleving. Normaal gesproken heb je wel ergens tijd om in ieder geval iets van het land of de stad mee te krijgen waar je bent. Nu in coronatijd is dat heel anders. Zodra we daar aankomen worden we getest en moeten we in quarantaine op onze hotelkamer. Als we een negatieve uitslag hebben ontvangen, krijgen we een groen bandje en mag je wel door het hotel heen lopen. Maar naar een supermarkt gaan, of een wandeling maken buiten mag absoluut niet en doe je dat wel, dan word je gediskwalificeerd van het toernooi. Het enige wat wel mag, is naar de sporthal om de anderen aan te moedigen. Dus op de dagen dat ik zelf niet judo, ga ik naar de zaal om anderen uit de andere gewichtsklassen te bekijken en de Nederlanders aan te moedigen.

Ik was dus al geselecteerd voor de Mixed Teams wedstrijd op de slotdag van het toernooi. Dat is niet iets dat iedereen zal kennen, maar die teamwedstrijden vind ik echt super leuk. Judo is natuurlijk een individuele sport, maar op met een teamwedstrijd heb je echt het gevoel dat je niet alleen op de mat staat. Er zijn drie mannen en drie vrouwen gewichten in een team, die allemaal om de beurt moeten judoën. Als je als land zijnde vier partijen wint van de zes, dan win je de partij en ga je dus door in het toernooi.

Maar ik kom nu dus ook individueel in actie en dat is al een paar dagen eerder. Op donderdag 10 juni is de wedstrijddag van de -70 kg. Ik heb er echt super veel zin in, en zo wil ik er ook in gaan. Zonder veel druk. Maar na de Grand Slam in Rusland een paar weken geleden heb ik ook vertrouwen gekregen en wil ik ook graag wat van mezelf laten zien. Ik denk ook echt dat dat mogelijk is, met een goed plan en dezelfde mindset als die ik daar had. Ik zal na afloop blij zijn als ik mij aan het plan gehouden heb en hierin geen fouten gemaakt heb. En als ik ervan heb genoten natuurlijk, want dat vind ik ook heel belangrijk!

Hilde