Brons bij Grand Prix in Tasjkent

Nadat ze eerder dit jaar al voor de eerste keer in haar carrière mocht strijden om een medaille in een Grand Slam toernooi, is Hilde er zaterdag in geslaagd om voor het eerst eremetaal te bemachtigen in een Grand Prix toernooi. In Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, wist ze een bronzen plak te veroveren. “Dit is mijn eerste medaille in de IJF World Tour en ik krijg ook veel punten voor de wereldranglijst, wat ook best cool is. Ik ben echt super blij!”

Hilde had een goede wedstrijddag. “Ik voelde me de hele dag sterk en in vorm”, zo vertelt ze. Daar kwam de Koreaanse You dan ook achter in de eerste wedstrijd. “Ik had nog nooit eerder tegen haar gejudood, maar ze had op de afgelopen WK wel van een goed meisje gewonnen wist ik. Het werd dus wel een spannende wedstrijd, maar ik had een goed plan bedacht. Het lukte me om mijn geduld te bewaren en uiteindelijk won ik in de golden score met een wazari.”

In de tweede ronde wachtte de Mongoolse Tsog-Ochir. “Ook tegenover haar had ik nog nooit gestaan, maar het ging hartstikke goed. Ik scoorde twee keer wazari en dus was het ippon.” De Marrokaanse Niang was daarna in de kwartfinale Hilde’s tegenstandster en zij was als eerste geplaatst voor het toernooi. “Ik had op mijn allereerste Grand Prix in 2018 een keer van gewonnen, maar zij is wel een lastige tegenstandster voor mij. Uiteindelijk maakte zij zelf eigenlijk een domme actie, waarbij ik haar min of meer kon overnemen, waardoor ik ippon scoorde.”

Halve finale
Op naar de halve finale dus. Het was daarin de Griekse Teltsidou die uiteindelijk een sta in de weg bleek voor Hilde en er voor zorgde dat ze de finale niet haalde. “Ik had twee keer eerder van haar gewonnen, maar ze is echt een super goede judoka. Daarnaast is ze dit jaar ook heel erg in vorm. Die partij was een beetje snel afgelopen. Ik liep snel op een score, waarna zij een houdgreep kon maken. Dat was super jammer, maar ook dat kan helaas gebeuren”

Blij
Geen strijd om het goud dus, maar wel de strijd om een medaille. In die strijd om brons was Böhm uit Duitsland de tegenstandster van Hilde. “Die partij ging goed. Eerst kwam ik op twee straffen voorsprong, toen scoorde ik een wazari en daarna had ik een houdgreep, waarbij het ippon werd. Super tof! Ik ben echt hartstikke blij met deze bronzen medaille!”