Eerste keer strijdend om medaille bij Grand Slam

Voor de eerste keer in haar carrière heeft Hilde bij een Grand Slam toernooi mogen strijden voor een medaille. In Düsseldorf wist ze zaterdag drie keer te winnen en zo de halve finale te bereiken. Daarin verloor ze van de Duitse Miriam Butkereit, waarna ze in de strijd om brons haar meerdere moest erkennen in Maria Bernabeu uit Spanje. “Had je dit gisteren tegen mij gezegd, dan had ik hiervoor getekend.”

Hilde had een zware loting in Düsseldorf. Ze moest in haar eerste partij direct aantreden tegen de als derde geplaatste Maria Portela uit Brazilïe, de nummer tien van de wereldranglijst. “Op een trainingsstage in Parijs, na afloop van de Grand Prix daar, was zij onlangs de enige waar ik niets mee kon. Nu ging het echt super goed. Ik was naar dit toernooi gegaan met het idee dat ik niets te verliezen had en zo ging ik ook wel de mat op. Zij werd uiteindelijk gediskwalificeerd na een gevaarlijke handeling.”

In de achtste finale volgde de Belgische Roxane Taeymans als tegenstandster. Hilde: “In Den Haag moest ik ook tegen haar. Ik wist dat ik in principe beter ben dan haar, maar ze heeft wel één worp waar ik de vorige keer tegenaan liep. Daardoor begon ik wat te voorzichtig, waardoor ze hem juist kon doen en ik tegen een waza-ari aanliep. Toen dacht ik; dan maar niet meer voorzichtig. Ik ben er super hard ingegaan en het was snel afgelopen.”

De Duitse Giovanna Scoccimarro was in de kwartfinale de volgende tegenstandster. “Haar had ik één keer eerder ontmoet, in de Grand Prix van Oezbekistan. Toen verloor ik in de halve finale van haar en ze is ook echt een goede judoka. Maar ditmaal ging het bij mij ineens hartstikke goed. Ik had een goed plan en had er vertrouwen in dat ik kon winnen. Dat lukte ook, met twee keer waza-ari, wat ippon maakte.”

Houdgrepen
Een plek in de halve finale was een feit en daarin trof Hilde een andere Duitse, Miriam Butkereit. “Twee weken geleden verloor ik van haar in Parijs, maar toen ging het al beter dan afgelopen jaar in Den Haag, waar ik ook van haar verloor. Voor mij is zij echt een lastige tegenstandster. Ik kreeg een straf op passiviteit. Aangezien ik er daar in Parijs drie van kreeg, dacht ik dat ik niet weer zo wou verliezen. Dat zorgde ervoor dat ik iets te snel teveel risico nam. Ze kon overnemen, waarna ik op de grond in een houdgreep belandde.”

Tot slot was er dus de strijd om het brons, met Bernabeu als tegenstandster. “Zij behoort tot de wereldtop en behaalde al twee keer een medaille op een WK. Ik had ook nog nooit tegen haar gejudood en ze is een stuk meer ervaren dan ik. Ik merkte dat ze super sterk was en heb super hard gevochten, maar het lukte gewoon niet. Ook zij won op de grond door een houdgreep. Dat is voor mij nog wel een verbeterpunt.”

‘Hartstikke blij’
Na afloop had Hilde dus een vijfde plaats achter haar naam staan. “Het is nu toch wel een beetje jammer dat ik geen medaille heb gehaald”, stelt ze. “Ik was er zo dichtbij. Dan wil je ook op dat podium. Maar van de andere kant mag ik hier echt niet over klagen. Ik ben ook hartstikke blij. Een vijfde plaats op een Grand Slam toernooi is de hoogste klassering die ik ooit gehaald heb. Voorafgaand aan dit seizoen had ik nog niet verwacht dat een vijfde plaats op een Grand Slam er al in zou zitten. Daar ben ik dus heel blij mee.”